PSALMER

Här finns några moderna nya psalmer i enkla inspelningar. Psalm och lovsång och bön ligger nära varandra. Jag tänker mig att en psalm berättar om Gud, påminner oss om vem Gud är, stärker vår tro på Gud. Men ibland kan en psalm vara en direkt lovsång till Gud eller en hjärtats bön… Eftersom min sång ”I Din närhet” finns i psalmboken så finns den nu med här under fliken ”Psalmer” – även om jag tänker mig att ”I Din närhet” för mig är en hjärtats bön och lovsång.

Text och ackord finner du om du klickar på sångens titel

 

TACK FÖR EN NY DAG GUD – (Jag får leva i Din närhet)                       Text & musik: Elsa Rydin (c) 2016 Elsa Rydin    En morgonpsalm

 

UNDER DEN HÖGSTES BESKYDD –    Text och musik: Elsa Rydin   (c) 2009 Elsa Rydin    Det här är en sång som jag skrev vintern 2009  inspirerad av Psaltaren 91 i Bibeln – som en bön och proklamation över vår son Emanuels liv. Den Psaltar-psalmen (nr 91) var också min farmor Fridas favoritpsalm i Bibeln, som bar henne och gav henne styrka många gånger. Gunnar och jag fick Psalm 91 på en tavla, från Hans och Lotta Sundberg, som förlovningspresent 1991 (tavlan gjord av Stojan Gajicki) – och när Emanuel skulle födas våren 2009 och det var mycket vånda hur det skulle gå för honom… en svår tid med många tårar, sjukhus och operationer i hans lilla huvud…   ..ja, mitt i allt det så läste jag orden på tavlan, och så kom melodin och orden föll på plats till denna enkla trösterika sång.  Jag sjöng mig igenom den våren, och kanske kan sången bli till tröst för dig också

 

I DIN NÄRHET – Text & musik: Elsa Rydin, copyright David Songs. Den är inspelad på flera olika skivor från David Media. Här finns en enkel inspelning hemifrån vårt vardagsrum, där även ”sticket” är med på inspelningen, så som det står i Psalmboken nr 757, och som jag skrev den från början.. eller nästan så som jag först skrev den.. några ord har ändrats längs vägen. Vi sjöng den ofta på Blidö (på lärjungaskolan Levande Stenar) från hösten 1992 när jag just hade skrivit den. Sången kan spelas med kyrkorgel och fullt band, eller helt stilla med bara piano. Jag har även använt den många gånger, som en bli-stilla-med-Gud-sång med stora barngrupper. (Med barn använder jag bara första versen, inte hela sången.) Den har sjungits på bröllop, dop och begravning. En hjärtats bön i livets olika skiften. Ofta utesluter jag sticket, men det finns där, för att användas när det passar.

Sången ”I Din närhet” skrev jag till vår son Samuel, när han växte i min mage vårvintern 1992. Den finns också på engelska, under fliken ”In English”/”Worship songs”

 

MIN FRAMTIDSDAG ÄR SÅ LJUS – Text & musik: Elsa Rydin, copyright 2013 Elsa Rydin  Här med mina 4 ursprungsverser..  En glad gospel-psalm, om tryggheten och vissheten i tron, och glädjen över tanken på himmelen. Hur än det ser ut här så får vi tröst av tanken på hur underbart det blir hemma hos Jesus. Texten på vers 1 är med vissa ändringar ändå ganska nära en av min farmor Fridas favoritpsalmer ur Sionstoner ”Min framtidsdag är ljus och lång”.

 

MIN FRAMTIDSDAG (7 verser) – Text & musik: Elsa Rydin   (c) 2013 Elsa Rydin   Här kommer samma sång igen, men här med alla 7 verserna. (Ja, jag råkade visst skriva 7 verser!) Psalmer kan ju ofta innehålla många verser, och man väljer själv om man vill sjunga alla, eller bara några.   Den här sången kan även gärna sjungas tillsammans med sången Å VILKEN DAG (MED MITT HJÄRTAS ÖGON)… som finns längre ner här på sidan…

 

Å VILKEN DAG DET SKA BLI (Med mitt hjärtas ögon) – Text & musik: Elsa Rydin,  (c) 2014 Elsa Rydin   En sång som jag skrev den 23 november 2014. En glädjesång över livet med Jesus, och jubel över den stora dag när jag ska få möta Jesus ansikte mot ansikte i himlen. Jag älskar livet – men jag älskar också att tänka på himlen och att sjunga om himlen, den sanna glädjens plats i Jesu underbara närhet.

 

DETTA FÖRUNDERLIGA NAMNText & musik: Elsa Rydin, copyright 2013 Elsa Rydin.      Det finns inget större namn…! Detta är en sång där vi får förundras över Namnet Jesus – detta förunderliga namn…

 

DEN SANNA LYCKAN – Text & musik: Elsa Rydin, copyright 2013 Elsa Rydin.    Denna sång är kanske mer en stilla lovsång, en sång av stilla förtröstan, men stillheten i sången gör att jag tänker att den också kan vara en psalm. Den kan passa som avslutning på kvällsandakten. (Ungefär som ”Bred Dina vida vingar o Jesus över mig…”) ”Mitt hjärta har sitt hem i Dig, i livets medgång och i dess motgång. För alltid är jag trygg hos Dig. För alltid är jag trygg hos Dig”.

 

 

I VÅR SORG – Text & musik: Elsa Rydin (c) 2013 Elsa Rydin     Kanske skrev jag denna 2010, men jag gjorde den klar 2013.     En sång i tider av sorg och svårigheter. Där vi får fortsätta hoppas och förtrösta på Gud genom allt. ”Vi hoppas på Dig, ja, vi hoppas på Dig, Du vår klippa, Du vår Frälsnings Gud. Du vår Herre. Efter gråt kommer jubel”

 

* Några ord om copyright. Känn dig fri att använda sångerna och dela dem gärna med fler. Men var snäll och ange namn på sångskrivare och copyrightuppgifter med varje sång, oavsett om det är i sånghäften, sångblad, gudstjänstblad eller i digitalt format för projektor osv. Och var snäll och ta med sångerna i er sångrapport till CCLI (och till Stim.)

Tack så mycket för hjälpen!

En reaktion på ”PSALMER”

  1. Hej Elsa,
    Finns det någonstans där man kan lyssna på ” i din närhet” när den spelas på orgel utan sång ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.