JulSÅNGER

SONY DSC

Julen rymmer många traditionella, underbara, välkända sånger, men det kan också finnas plats för nya stämningsfulla advents- och julsånger, för barnkörer, solister eller vuxenkörer, för lovsångsstunder eller bara för att sjunga hemma i juletid.

Julen 2013 började jag skriva nya adventsånger och julsånger. Några finns här, i enkla vardagsrums-inspelningar, så du kan lyssna hur melodin går, och se om sången kan passa in i ditt sammanhang. På de sånger där titeln är grönmarkerad, där kan du klicka på sångens titel så hittar du text och ackord.

DU SOM VAR BARNET I KRUBBAN (Du torkar våra tårar) – Text och musik: Elsa Rydin  (c) 2018 Elsa Rydin   (finns på noter i enkelt körarr )   Här kan du lyssna till sången, när den framfördes på julkonserten i Carlskyrkan december 2018

Och här är samma sång i enkel hemma-inspelning, när den var nyskriven, september 2018. Till minne av min vän Kerstin Blezz Eriksson och Christina Bohmans fina pappa och andra vänner och bekanta som har flyttat hem till Jesus, och till oss alla här som har fått nåden att leva kvar på denna jord – allt mer fyllda av den glädje som Jesus kom för att ge till oss var och en;

VI TÄNDER HOPPETS LJUS – Text & musik: Elsa Rydin  (c) 2016 Elsa Rydin    En bön i all-helgonatid, eller i adventstid. Mitt i mörkret vill vi vara med och tända ljus – som en påminnelse om att ljuset är starkare än mörkret.

DET ÄR ADVENT LJUSEN VI TÄNT – Vi ropar HosiannaText & musik: Elsa Rydin  (c) 2015 Elsa Rydin         En innerlig adventspsalm, bön och lovsång, med 3 verser, till den härliga adventstiden – En sång som kan sjungas under ljuständning       ….och med detta vill jag önska dig en riktigt fin adventstid i Herren Jesu underbara närvaro!

BERED BERED EN VÄG FÖR HERREN –  Text & musik: Elsa Rydin   (c) 2014 Elsa Rydin        Denna kan passa att sjungas på 1:a advent (av barn/ungdomskör eller av lovsångsteam) direkt efter den underbara gamla psalmen ”Bered en väg för Herren”. En uppmaning om att bereda vägen för Herren i varje stad, i varje by, i hela vårt land, i varje hjärta. Sången avslutas med bönen: Välkommen Jesus! Välkommen hit! Välkommen världens Frälsare. Kom och var vårt centrum! Kom och var här i vår mitt!

Advent 2013 satt jag tårögd och berörd i Carlskyrkan, när orgeln med full kraft spelade ”Bered en väg för Herren, berg sjunken, djup stå’n opp...” ..och sedan kom denna enkla refräng inom mig: Bered, bered, bered en väg för Herren, i varje stad, i varje by, i hela vårt land, i varje hjärta, bered, bered…. Som om det ville komma en fortsättning på den pampiga psalmen…  Ett här och nu, tillsammans med en gammal fin tradition – som fortfarande har sådan kraft.

JUL UNDERBARA JUL – Text & musik: Elsa Rydin  (c) 2013 Elsa Rydin.    Denna stämningsfulla sång passar för solist eller kör på julafton och dagarna däromkring, på julfest eller julkonsert och för att sjungas hemma vid julgranen, som en påminnelse om varför vi firar jul. (Den här sången tycker jag personligen extra mycket om!)

och en inspelning av JUL UNDERBARA JUL från dec 2016:

TÄND LJUS GENOM VEM DU ÄR  –          Text & musik: Elsa Rydin  (c) 2013 Elsa Rydin   En glad barnkörsång. Eller allra bäst om man har ungdomskör och/eller vuxenkör som sjunger i stämmor och en barnkör längst fram.

JAG HOPPAS ATT JULEN FÖR DIG…  (JULEFRID)Text & musik: Elsa Rydin  (c) 2013 Elsa Rydin   En sång för solist eller kör – som en påminnelse om julens stora budskap. Kunde vara starkt att höras sjungas av barn och ungdomskör tillsammans med vuxna…eller av en mindre sånggrupp. ”Jag önskar dig julefrid, här i vår tid!! Julefrid, precis där du är just nu”    …    ”Han ger oss sin julefrid, här i vår tid. Julefrid, precis där vi är just nu”

RAKT IN I ALL ENSAMHETText & musik: Elsa Rydin.   (c) 2013 Elsa Rydin       En stark julsång om det stora som hände när Gud blev en människa, och kom rakt in i all vår ensamhet. Det sanna Ljuset började lysa. I mörkret tändes hoppets låga, som aldrig, aldrig nånsin slocknar. För solist och kör och komp.

MINNS NI DEN DÄR NATTEN – Herdarnas sång – Text & musik: Elsa Rydin  (c) 2013 Elsa Rydin   Här är herdarnas glada sång i förundran, när de minns den fantastiska natten, när den stora ängeln kom, hur ljuset från himlen lyste upp den mörka natten, och när de fick se det helt otroliga: Messias, nyfödd i ett stall!! För solist (herde) och för kör av herdar i olika åldrar. Kanske att alla i julspelet kan stämma in på refrängen.

Sången finns på YouTube framförd december 2014 och 2015, filmat från Carlskyrkans julkonstert. NOTER till ”Herdarnas sång” finns på: www.melos.se     Eller hör av dig till mig så skickar jag pdf-not.

ÄRA ÄRA TILL VÅR GUD  –      Text & Musik: Elsa Rydin och Maria Sundh (c) 2016 Elsa Rydin/Maria Sundh    … sången kom först till i en önskan att fånga en liten, liten smula av hur det kanske skulle kunna vara när änglarna fyllde luften med lovsång och förundran och jubel över Guds storhet och kärlek…  och samtidigt en sång som vi kan sjunga här i vår tid… En kortare version av sången kan passa in i ett julspel, men själva har vi redan använt den i flera olika lovsångssammanhang! Enkel och glad sång!

And here is the song ”Ära ära till vår Gud” in English: GLORY GLORY TO OUR GOD – Text & Musik: Elsa Rydin och Maria Sundh (c) 2016 Elsa Rydin/Maria Sundh (Engelsk text: E Rydin)

LJUSETS HÖGTID – Text & musik: Elsa Rydin   (c) 2014 Elsa Rydin     En julsång om hur ljusen vi tänder är till för att minnas det största mirakel som hänt. Kan sjungas som en körsång – Kan passa att ha ljuständning under sången – så att det blir en påminnelse för var och en, att julen, ljusets högtid, firas för att Ljuset som lyser i mörkret, Jesus-ljuset, har kommit in i världen – och att vi alla får leva av hans nåd – i hans ljus. Oavsett vår livssituation, så kan detta sanna ljus lysa upp vår stig och våra hjärtan.

TACK FÖR ATT DU FÖDDES TILL JORDEN GUD – Text & musik: Elsa Rydin   (c) 2015  Elsa Rydin        Enkel inspelning av en tacksamhets-lovsångs-julsång. Tack till Dig Gud som blev människa för att vi skulle få glädjen att lära känna Dig! Helt fantastiskt!  Det är det vi firar i jul! Världens Frälsare och Emmanuel Gud med oss – så nära!  … sången kan passa i lovsångsgudstjänst eller för barnkör eller för att sjunga hemma själv  – eller för att sjunga många åldrar tillsammans!

Några ord om copyright:

Du får gärna kopiera och  använda dig av sångerna hemma eller i din församling eller i det sammanhang där du finns. Tänk på att ange copyright Elsa Rydin under sångerna om du skapar sångblad, sånghäften, och när ni projicerar texten, så sångerna inte sprids som ”okänd”. Jag är tacksam om du eller musikansvarig i din kyrka rapporterar sångerna i er sångrapport till CCLI (och till Stim).

Noter för kör finns till vissa av sångerna. Hör av dig om du är intresserad.