Om Musikalen På Väg

Lyssningsfiler, texter och ackord finns om du klickar här: http://www.elsarydin.se/pa-vag-sangerna/ 

Allt började…. med en liten galen idé på julafton 2012 i ett samtal med en skön-sjungande fin kvinna i Carlskyrkan Umeå, efter årets julspel, där jag hör mig själv tala ut att ”Ska inte vi skriva en musikal tillsammans? För alla åldrar tillsammans.. om Livet..om styrkan i mötet med varandra och med Jesus..genom livets alla upp och ner..”

Idén släppte mig inte. Istället växte den inom mig. Den 2 januari 2013 kom de första sångerna. ”Min frid ger jag till Dig” Och  ”Så stilla… min själ har funnit ro här hos Dig Du min Gud”… Min dotter Anna skrev den underbara texten till ”Love is why we live, Jesus is our answer” och melodin kom när jag tog gitarren… Sång efter sång bara fortsatte att komma. Alla sånger är på svenska utom ”Love is why we live”. (Men alla sångerna finns nu även översatta till engelska)   (Du hittar alla sångtexter med ackord på svenska, under fliken ”Sånger” under ”Musikalen På väg – Sångerna”     Klicka på varje titel så kommer texten upp. Där kan du också lyssna på enkla inspelningar.)

Längre ner här hittar du länkar till att titta på filmen. En enkel film i 2 delar från första framförandet av Musikalen På väg, 6 juni 2013.

… På trettondag jul 2013 ringde jag min vän Christina Bohman och sa: Jag har en galen idé. Vad tror du? Jag får så många sånger. Vill du komma och lyssna? Jag tror att detta kan bli en musikal, om livet..

Och fler sånger kom till mig och ett manus arbetades fram där vi alla är vandrare, på väg genom livet, på väg till himmelen. Glada, sorgsna, stressade, tilltuffsade vandrare…På väg… Jag behövde också en person som kunde spela Jesus. En glad, varm person som också kan sjunga. Och tänkte att Denzil skulle ju vara perfekt för den rollen. Jag ringde Denzil och han sa: Så kul att du ringer. Klart att jag vill va med!! Då fick jag mod att fortsätta med mitt stora projekt. För något jag har märkt är att om jag övervinner min rädsla hjälper jag andra att övervinna sin rädsla. Uppmuntran är en viktig sak…

Sent en kväll kom rappen till mig… ”Du kan göra skillnad, jag kan göra skillnad, vi kan tillsammans göra väldigt mycket bra. Du är viktig, jag är viktig. Gud har gjort oss till dom vi är. Det är ingen tillfällighet att du är här, att jag är här, att vi finns till. Gud har tänkt något väldigt, väldigt bra och Jesus sa följ mig, Han sa följ mig, Jag säger Ja! Ja! Ja, jag vill följa dig. Vad säger du, säger du Ja! Ja! Ja! Jag vill följa Dig … Så många frågor, många många frågor. Det finns ett svar för alla och envar. Jesus han är svaret för vår värld idag. Allt är inte enkelt men det finns en väg. En väg som leder hela vägen genom allt. En väg som leder hem, som leder hem, som leder hem. Du kan göra skillnad, jag kan göra skillnad. Vi kan tillsammans göra väldigt mycket bra!” (Att våga rappa kräver också en hel del mod…)

Ja, där och då kastade vi oss alla helt enkelt in i det hela för att se om det bar.  I mars kom titelsången, och började ringa inom mig: ”På väg” Det var när jag och Evelina och Emanuel var i Aneby och hälsade på Samuel (äldste sonen).. när vi gick en lång promenad i vacker natur då kom bara sången till mig: ”På väg, vi är på väg, vi färdas genom livet….genom allt som sker, Gud leder våra steg….  På väg som ett vattenfall… på väg som en stilla å..”  (Vi gick förbi det mäktiga vattenfallet Stalpet och den stilla ån i Aneby… ) Och det var då det slog mig, att musikalen skulle heta ”På väg”. Vad den hette innan har jag glömt nu. (Skrev klart sången i Aneby Allianskyrka innan vi alla kraschade i magsjuka..! Livets upp och ner.. inte bara ständigt solsken)

I april testade jag sångerna med musikerna, för att se om det höll – och det kändes så bra – och så föll allt mer och mer på plats med roller och solister – och vi framförde musikalen PÅ VÄG den 6 och den 9:e juni 2013 i Carlskyrkan i Umeå, med medverkande från olika håll i och omkring Umeå. Vilka fina möten med så många underbara, unika människor genom detta roliga projekt.

Den enkla filmen på YouTube är från 2013. Vi framförde den även juni 2014, och då hade vi redigerat manus lite grann. (Ingen film finns ute från det senaste uppförandet).

Mycket arbete och tanke la vi ned tillsammans på manus. Maria Svensson, Christina Bohman och Ida Groth och jag och Anna Rydin och Evelina m.fl. Och Maria Sundh och Christina Bohman var helt ju fantastiska som skrev alla noterna till kören.

(Noter, ackordshäften, texthäften, manus, instruktioner, uppmuntranskorts-mallar, bild av kartan, etc. etc. finns att få tag på för den som önskar. Hör av dig om du är intresserad av detta)

Här finns del 1 av den enkla videoinspelningen från 6 juni 2013.

 

Del 2  – Här fortsätter filmen från musikalen På väg – Med sången ”Du vet väl om att du är älskad, älskad för den Du är, ingen annan är ju som du. Du är en gåva till oss!  När det ser mörkt ut, glöm aldrig bort, att det ljusnar igen efter varje natt.”

Slutsången ”Vi tror på framtiden”, blev många av barnens favoritsång.. Vi tror på framtiden. Vi vet att det finns hopp, hopp hopp. Vi tror på framtiden, att det bästa ligger framför.

Den sången är för mig en sång om det eviga hoppet – Det finns mycket hopp i vår tid för oss, fast också mycket ovisshet.. – Men det eviga hoppet, som alla bjuds in att ha genom att ta emot Jesus Kristus som Herre och Frälsare i sitt liv, det hoppet är vår stora tröst i en orolig tid, det hoppet som vi har – i och genom Jesus Kristus – står orubbligt fast och en dag ska vi få se att det bästa verkligen ligger framför. Skönt att kunna sjunga att vi tror på framtiden när mycket skakar- och att veta att det bästa ÄR framför.

 

Detta är  ingen liten barn-musikal. Det är en rätt stor musikal som tar närmare 1,5 timme. Den gör sig bäst i en blandning av vuxna, ungdomar och äldre barn. ”Togetherness” är ett ord som jag tycker om – Att stå tillsammans i olika åldrar. Där vi var och en växer som människor, i en plats av uppmuntran – på vår väg genom livet. Och det mest avgörande valet som varje människa kan göra är att börja följa Jesus.

I musikalen har alla vandrarna ”bördor”, soppåsar/ryggsäckar, som symboliserar livets bekymmer, synden, allt som tynger ner oss och håller oss borta från Jesus. Under musikalen får alla chansen till möten med Jesus, och att få komma till korset och lägga ner sina bördor. Både barn och vuxna. Den tilltuffsade vandraren som aldrig har upplevt kärlek får flera möten med både Jesus och andra medvandrare, som gör att hon till slut förstår att hon är älskad. Den stressade vandraren har inte tid med frid utan rusar vidare och missar mötet med Jesus… (till en början). Den sorgsne vandraren som är nära att ge upp… Mitt i tomheten tänds en strimma av hopp.

Livet är en dans, på blommande ängar, en glad lyckodans, i solens härliga sken…     Livet är en dans, en sorgsen dans på regntung mark, i mörker och dimma tät.      Glädjen – Sorgen…

I musikalen är det flera som upptäcker några av livets största skatter, som finns i Jesus – Den största skatten av alla är ju Jesus själv, men i och genom Honom kan vi också finna sann glädje, sann kärlek, äkta frid – och hos honom kan vi lära oss att kasta alla våra bekymmer ifrån oss, till Honom, då kommer vi in i Hakuna Matata – Och en till av livets stora hemligheter, som hjälper oss på vägen genom allt, är uppmuntran. ”Uppmuntran är en viktig sak för alla människor, både stora och små”. I Hebréerbrevet i Bibeln står det ”Uppmuntra varandra medan det heter idag”. …Dessa livets hemligheter/ /nycklar/skatter: ”Glädje”, ”kärlek”, ”frid”, ”inga bekymmer”, ”uppmuntran” – är verkligen något att fortsätta söka och växa i, genom hela livet. Genom att fortsätta komma till Jesus växer allt detta inom oss, mer och mer.

Ja, och efter mötet med Jesus och efter mötet med varandra kan vi gå vidare med lättare steg, en stund. När vi har fått kliva in i Jesu eget Hakuna Matata, INGA BEKYMMER, efter att vi har fått lämna våra bekymmer än en gång till Jesus… (”Känn ingen oro. Tro på Gud och tro på Mig” ”Ta emot min frid”) – då kan vi sjunga ”Här går jag med lite lättare steg, efter att jag har fått prata med Dig en stund känns det inte längre så tungt…”

Jesus sjunger ut flera gånger i På väg-musikalen: ”Inga bekymmer är för stora för Mig. Alla bekymmer kan du lämna till Mig. Inga bekymmer, Du har lämnat dom till Mig”

Ta dig gärna tid att se den enkla filmen, och låt dig beröras.

Texter och ackord till alla musikalsånger finns under fliken Sånger, under ”Musikalen På väg – Sångerna” http://www.elsarydin.se/pa-vag-sangerna/ 

Vill du ha noter och manus och mer instruktioner om hur man sätter upp musikalen: Välkommen att höra av dig till mig!